På arealet, hvor Gyldendal Havn, klubhuset, Gyldendal Restaurant nu ligger lå der tidligere et teglværk, Gyldendal Teglværk.
Med en lang træbro havde teglværket sit eget udskibningssted, hvorfra teglstenene i mange år blev sejlet af sted fra.
Teglværket blev nedlagt i 1971, og Spøttrup Kommune købte det for 350.000 kr. for næsen af staten, som var langt fremme med planer om at opføre en institution for kriminelle narkomaner. De havde blot glemt at anmode om førstekøbsret.
Borgmesteren bedyrede, at det skam ikke var for at forhindre denne institution, men fordi kommunen havde store rekreative planer med området. Bl.a. et stort feriecenter med marina!
Det var starten til etablering af havnen og senere oprettelse af Gyldendal Bådlaug.
De første initiativer 1983/84.
Efter mange års snak om en havn blev det en realitet. I 1983/84 blev de første initiativer taget. Det var i første omgang fritids- og erhvervsfiskere, som satte gang i projektet. Det var et stort arbejde at overbevise de forskellige myndigheder og pengeinstitutter om, at det var en god ide at bygge en havn. Jyder er seje og de giver ikke op uden kamp.
Havnen bygges 1985/86
I forsommeren 1985 kunne Hoffman & Sønner gå i gang med gravemaskinerne og kaste de første sten til molerne i vandet. Efter næsten et års arbejde stod havnen i maj 1986 færdig til indvielse.
Den første generalforsamling 1987.
Umiddelbart efter havnens tilblivelse opstod der blandt lystsejlerne, som var kommet til, et behov for at lave et samlingspunkt eller en forening med det formål at fremme alle genre af søsport. Et par sejlere fik i løbet af sommeren luftet tanken for alle bådejere.
I foråret 1987 blev der indkaldt til stiftende generalforsamling.
Det blev en svær start. Der blev kun indmeldt 12 medlemmer til generalforsamlingen, men efter et par måneder var medlemstallet steget til 26. Ildsjælene Søren Rosenkilde, Egon Hørby og Lauge Jacobsen troede på, at det kun kunne blive bedre tider.
De første to optimistjoller 1987/88
I vinteren 1987/88 fik vi sponsoreret de to første optimistjoller. Betingelsen var, at man selv skulle hjælpe til med at støbe skrogene.
Igen så man den jyske stædighed.
Nogle frivillige gik i gang med en lånt, men ikke for god støbeform til optimistjoller. Første forsøg mislykkedes, fordi skroget ikke ville slippe formen. Om igen og meget mere slibearbejde.
Det blev et meget større arbejde, end de havde forventet, men resultatet blev til de to tungeste og mest stabile optimistjoller i hele Limfjorden.
Nu var der noget at starte en ungdomsafdeling op med. I årene efter fik vi flere optimistjoller med hjælp fra lokale sponsorer.
Det første klubhus 1987/93.
“Klubhuset” var i starten den gamle fugtige garage, som var støbt ind i skrænten under vejen op til Johs. og Johannes hus. Det fungerede de første 6 år som klubhus og garage til udstyr og kunne desuden give lidt læ, når vejret var dårligt. Garagen er nu revet ned.
Vort eget, første, nye klubhus 1993.
Efter 6 år uden ordentlige faciliteter søgte vi Spøttrup Kommune om et tilskud til at bygge et bedre hus. Der blev bevilget 50.000 kr. til byggeriet, så det var med at få trommet klubbens medlemmer sammen. Nu skulle der arbejdes hårdt for at få pengene ti at slå til. I starten blev der kun bygget et hus uden toilet og køkken, men der var ly for vejret.
Ved fælles arbejdsindsats lykkedes det at holde byggeriet indenfor den økonomiske ramme.
Den første udvidelse af klubhuset 1997.
I 1997 skaffede vi penge ved at tegne 1000 kr.’s andele som et rentefrit lån til klubben. Der blev skaffet penge nok til, at der kunne bygges en ny fløj til huset. Her blev der lavet 2 toiletter og 1 badeværelse samt det udvendige handicap toilet. Der blev plads til et lille køkken i et hjørne af det gamle klubhus.
Igen blev det hele bygget ved frivillig arbejdskraft. Alle andelene er løbende tilbagebetalt efterhånden som der er kommet penge nok ind.
Ungdomsafdelingen i 0’erne.
Vores ungdomsafdeling kom rigtig godt i gang og det er gået rigtig godt op gennem 0’erne. Inger Larsen, som har været den aktive og drivende kraft i mange år og været den flittige træner suppleret med vedvarende ansøgninger til alle de fonde, som støtter ungdomsarbejde. Antallet af joller er udvidet, så klubben nu råder over 9 Optimistjoller, 3 Zoom-joller og 2 brugte 606-kølbåde, som er vigtige for at beholde interessen for at sejle, når de unge vokser ud af optimistjollen. Link til Ungdomsafdelingen
Gyldendal Havn 25 år.
Bådlaugets historie er tæt knyttet til havnens historie.
I 2011 kunne havnen fejre 25 års jubilæum.
Ved den lejlighed blev der fremstillet et jubilæumsskrift.
<<<< Klik på billedet
og se en Pdf-version
af jubilæumsskriftet.
25 års jubilæum 18. august 2012.
Se invitation til festdagen. KLIK PÅ PILEN
Den anden udvidelse af klubhuset 2010/13.
2010 blev vi på generalforsamlingen enige om, at bestyrelsen skulle arbejde videre med ideer og skitser til, hvordan og, om det var muligt at skaffe midler til at bygge endnu en sektion på vort klubhus.
<<<< Klik på båden og se tegningerne.
Sådan (ca.) skulle det komme til at se ud.
Efter indhentning af tilbud kunne vi konstatere, at byggeriet ville løbe op i ca. en halv million.
På generalforsamlingen i 2011 var vi så langt fremme, at vi besluttede at gå i gang.
Det lykkedes efter mere end et års forarbejde at skaffe den nødvendige kapital.
Der blev bevilget et tilskud fra Lokal og Anlægsfonden på 150.000 kr. Landbyudvikling i Skive har støttet os med et tilskud på 150.000 kr. LAG-fonden kom med et forhånds-tilsagn på 130.000 kr.
Uden de bevilgede midler ville det ikke have været muligt for os at gå i gang. Klubkassen havde også lidt på bankbogen, så nu var det med at komme i gang.
I silende regn i december 2012 gik byggeriet i gang og vi satsede på, at det kunne stå færdig til foråret, når vi startede sæsonen.
De frivillige medlemmer troppede igen op, og har ydet en kæmpe indsats med gratis arbejdskraft – så meget som vi selv kunne udføre for at holde prisen så langt nede, at byggeriet kunne gennemføres.
Se det skrider godt fremad! Tinus tømrer har sponseret rejsekransen, det bringer lykke. På grund af kulden er der ingen rejsegilde med røde pølser og øl, det må vente, til vi kan komme indendørs.
Klar til tagpap.
Da vi kom i gang med nedtagning af facaden, opdagede vi, at den gamle facade mod fjorden ikke længere var i så god stand, at det kunne svare sig at male den igen.
Det blev besluttet at renovere hele facaden mod fjorden med vedligeholdelsesfrit materiale, når vi nu var i gang. Tidsplanen kom ikke til at holde stik og vi var først færdige hen på sommeren 2013.
Status 10. juni 2013
Efter en meget travl forsommer er vi ved vejs ende. Byggeriet har desværre taget ekstra lang tid, men så har vi også kunnet følge med, med de ting som vi selv skulle udføre. Det store fællesrum er en god samlingspunkt for vore gæstesejlere og autocampere der besøger havnen. Optimistrummet er igen spækket med al det grej som de unge bruger til optimister, sum 8 joller og meget mere. Når der er jolle sejlads er der mulighed for at klæde om og tage et varmt bad i selvstændige baderum for både drenge og piger. En tiltrængt og nødvendigt udvidelse, som alle er glade for.
RIGTIG GOD SOMMER TIL ALLE.
Indvielse af klubhuset 23. juni 2013 og Sankt Hans Aften ved Gyldendal.
Den fælles indvielse af såvel havnefaciliteter og klubhusbyggeriet gik over alle forventninger. Der var mange besøgende der nød Skive Postorkester spille og Ditte Staun der holdt indvielsestalen og klippede den røde snor.
Læs Ditte Stauns tale……….KLIK HER
Se og hør uddrag fra dagen på en video optaget af SPØTTRUP UGEAVIS.
Der var et veldækket kaffebord med hjemmebag fra flere ovne, dertil var der røde pølser og en øl, for vi havde ikke holdt rejsegilde på grund af kulden på havnen denne dag.
Hen under aften blev vore fælles grill startet, og kl. 21.00 kom medlem af Regionsrådet Poul Erik Christensen, Oddense og holdt båltalen fra vores nye terrasse.
Det store bål blev futtet af i en god vind og det tog ikke lang tid før alle vist syntes dagen var forløbet meget godt.
Tak til alle der deltog og gjorde dagen festlig.
Gyldendal Bådlaug/-sejlklub har nu fået lavet et hus med et nyt stort udstyrs-rum til ungdomssejlerne, nye omklædnings- og badefaciliteter, et mødelokale og en dejlig opholds-/TV-stue med udsyn over fjorden og havnen. TV-stuen kan slås sammen med resten af huset, når der er behov for et større lokale.
25 års jubilæum 2014.
Da klubben holdt 25 års jubilæum fik vi et flot gave af Gyldendal Havn. Der kom en stor stak træ, skruer, bolte og hvad, der skulle bruges. De frivillige troppede igen op, og i løbet af nogle uger var der bygget den store flotte terrasse foran huset.
Medlemstallet er langsomt steget igennem årene, så vi i dag er ca. 100 medlemmer i klubben.
Medlemmer fordeler sig på fire forskellige typer medlemsskaber.
– De aktive medlemmer, som omfatter motorbådssejlere, sejlbådssejlere samt fritidsfiskere.
– Gastemedlemmer, som deltager som gaster på vores ugentlige kapsejladser.
– Ungdomsmedlemmer, som sejler joller.
– Passive støttemedlemmer.
Aktiviteterne i bådlauget er beskrevet i menuen AKTIVITETER |